Най-новото държавно предприятие - Държавна петролна компания (ДПК), ще разполага с

...
Най-новото държавно предприятие - Държавна петролна компания (ДПК), ще разполага с
Коментари Харесай

Държавната петролна фирма ще похарчи 50 млн. лева за година

Най-новото държавно дружество - Държавна петролна компания (ДПК), ще разполага с десетки милиони левове годишен бюджет. Само за 2021 година харчовете му ще закръглят 50 млн. лв..  ДПК ще е на послушание на министъра на стопанската система и ще се командва от тричленен директорски съвет в състав председател, зам.-председател и изпълнителен шеф.  Предприятието ще има централно ръководство и " хикс " на брой териториални звена - какъв брой тъкмо ще са те, ще реши бъдещият управителен съвет.  Това планува план за устройството и активността на компанията, оповестен за публично разискване в сряда.

И от този документ не се схваща кое тъкмо въодушеви сякаш дясното държавно управление на Бойко Борисов да прави следващо държавно дружество. Идеята се пръкна предходната година и за няколко месеца бе облечена в законови промени, с които грижата за държавните петролни бази и за нефтените ресурси на страната се трансферира от организацията " Държавен запас и военновременни ресурси " към ДПК. На публиката беше обяснено, че всичко е в името на конкуренцията - държавното дружество щяло да предлага евтина опция на търговците на дизел и бензин да употребяват базите му за съхранение  (мярка против частния олигопол, който в този момент държи акцизните хранилища и пречи на конкуренцията), а с изключение на това  някой ден щяло да направи стотина бензиностанции, които да радват водачите с ниски цени и да подриват властта на картела в тази област.  

Като цяло никой не повярва в положителните планове на държавното управление и в оправданията за основаване на нова администрация с нови разноски. Идеята за ДПК по-скоро наподобява на нечий проект за вдишване на директен контрол върху икономическа сфера, в която се въртят милиарди левове. Само акциите по допълнение и  " освежаване " на държавните петролни ресурси да вземем за пример може да донесат милионни облаги на определени частни компании. Търговете ще са в ръцете на тройката, назначена от министъра на стопанската система за директорски съвет на ДПК.

Новото държавно дружество ще получи част от базата, бюджета и личния състав, които в този момент обслужват запасите от петрол, бензин, дизел, мазут, авиогориво и така нататък в границите на Агенцията " Държавен запас ". В идващите години то ще образува лични доходи, само че ще получава прехрана и от страната - сумата е многоцифрена. Според разбивката, съпътстваща проектоправилника за ДПК, през 2021 година държавната компания ще похарчи 49 170 300 лв. . Само разноските за личния състав ще са над 2 млн. лв.. Почти 12 милиона лв. са планувани за стопанисване на петролните бази (издръжка, застраховки на горивата и складовете, защита, наеми на външни съхранители). 15 милиона са планувани за увеличение на запасите от недопечен нефт и нефтопродукти, а още 18 милиона лв. - за  дотъкмяване на почнали предни години съществени поправки на петролните бази. Новото държавно дружество ще би трябвало да направи и  " еднократни финансови разноски за застраховане на активността "   - т.е. ще накупи коли, телефони, сървъри, лични компютри, всевъзможен хардуер и програмен продукт и др. Половин милион годишно ще отиват за заплащане на  материали, вода, ток, отопление,  външни услуги, командировки, наеми и други

Удивителното е, че всички тези сметки са направени, без на никое място да се показва какъв брой души ще работят във въпросното дружество. 

Проектоправилникът съвсем нищо не споделя за обещаваните от кабинета " Борисов " 100 бензиностанции, които сякаш ще противодействат на високите цени, поддържани от горемите бензиностанции. Само се загатва, че ДПК ще може да прави дъщерни сдружения, които да търгуват бензин, дизел и " различни горива ".

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР